donderdag 8 december
Door: Sanne
Blijf op de hoogte en volg Sanne
08 December 2005 | Ghana, Tamale
Het schooltje blijft wel echt improviseren, elke dag komen we weer achter nieuwe dingen. Gister kwamen we er bijvoorbeeld achter dat van de 18 kinderen er maar 2 een klein beetje kunnen lezen. De rest gewoon helemaal niet!! Ze lezen wel klassikale teksten met z'n allen, maar dat zijn teksten die vaak herhaald zijn waardoor ze het uit hun hoofd weten. Geen lezen, maar woordherkenning dus ofzo. Wel vreemd om daar pas na 1,5 week achter te komen. Zelfs de simpelste woorden zoals "cat en "dog" weten ze niet. Maar kinderen in het Engels leren lezen valt niet mee, dus Carla en ik weten niet zo goed hoe we duit nou moeten aanpakken. Eerst hebben ze examens, die al 3 dagen uitgesteld zijn omdat ze nog niet getypt zijn. Ik vraag me af hoe ze die gaan maken, omdat ze niet kunnen lezen. Toen we tegen het schoolhoofd zeiden dat onze kinderen niet konden lezen gaf hij de kinderen de schuld, ze zijn daar namelijk te dom voor volgens hem. Volgens mij ligt het probleem bij de leraar, en niet bij de kinderen, maar dat wil hij geloof ik niet zien.
Verder zijn m'n reisplannen weer veranderd! Ik ga aankomende dinsdag samen met Annemijn en Ynske (2 nederlandse vrijwilligers van dezelfde organisatie) naar Kumasi. Dat is ongeveer 7 uur met de bus, en we blijven daar waarschijnlijk tot zondag. Dan ga ik weer terug naar Tamale, en waarschijnlijk tijdelijk op een weeshuis werken, omdat het dan kerstvakantie is. En dan ga ik van 3 januari tot 24 januari reizen in het oosten en zuiden van Ghana met Carla en Ynske. Ik had dit eigenlijk aan het eind van m'n reis gepland, maar dit komt beter uit, omdat ik dan samen met hun kan. Dan ga ik rond 24 januari weer terug naar Tamale en dan blijf ik daar tot het einde, ongeveer 8 maart. Ik weet nog niet zeker of ik vanaf de 24e terugga naar de school waar ik nu werk, of in een weeshuis ga werken. Ik ga eerst even kijken hoe dat weeshuis is, en dan kijk ik wel wat ik doe. Het gaat hier allemaal heel makkelijk, ze doen nergens moeilijk over!
Foto's van Mole probeer ik zou snel mogelijk erop te zetten!
(En sommige mensen vragen op de site of ik Nederland een beetje mis... Ik mis niet echt specifieke dingen uit Nederland, behalve m'n broodje pindakaas en hagelslag, maar dat was te verwachten!)
Tot gauw! xx Sanne
08 December 2005 - 16:01
Erica:
Hoi lieverd!!!
Fijn dat je met Ynske en Carla je rondreis gaat doen. Voor jou zal de tijd in Ghana best snel gaan, voor ons zijn het toch 15 weken.
Maar je bent zo enthousiast en zo lekker bezig dat het voor ons ook meevalt. Wel vraag ik me af hoe het zou zijn als je deze site niet had.
Dan lagen de contacten op een laag pitje. Veel plezier in Mole, en we blijven dicht bij je.
kusje Paps, Mams en Lot. -
08 December 2005 - 16:11
Sven:
dat eeuwige broodje pindakaas met hagelslag van je...... haha!heerlijk dat je dat nu mist!succes nog hè, kus Sven! -
08 December 2005 - 16:26
Thea (en Dick):
Jemig Sanne, wat een geweldige foto's en verhalen. Douchen kun je ook laten, zal niet veel schelen??!!brrrr. En wat een mooie kleuren in zo'n compound. Ben je al een beetje bruiner? of verbrandt? Zo te lezen ga je nog veel spannende dingen doen, leuk hoor. Na, veul plesier en pas goe op oezelluf. (niet letten op taalfouten hoor juffie)
Dikke SMOK van ons -
08 December 2005 - 17:10
Aafje:
Hai meis, klinkt allemaal wel relaxed daar! En al die engelse woorden heb jij ze vast in een mum van tijd geleerd.... te beginnen met Peanutbutter en...wat is hagelslag in het engels??????? Chocolat sprinkles ofzo...? Does anyone know???
Liefs -
08 December 2005 - 17:33
Anne:
hoi!!!!!!!!
gaat het goed met mij wel.
ik hoop dat je het goed heb.?
ik wil je weer een keer zien.
ik misje heel erg.
veeeeeeeeeeeeeeeeel lievs annexxx -
08 December 2005 - 18:31
Alle Van De Hoeventjes:
Goed om te horen dat het goed mat je gaat. Hier in Nederland is het wel wat ingewikkelder om je reisplannen te veranderen maar dat is bij jou zo te horen niet het geval. Je hebt er mooie foto`s bij zitten zo krijg je ook een beeld bij het verhaal. Wel raar. Wij hebben net de kerstman buiten gehangen en houw foto`s zijn een en al zon. Als je daar over na denkt best raar. We wensen je van deze kant nog heel veel plezier toe en we mailen weer. -
08 December 2005 - 19:17
Jeffrey:
Je kan beter bouwvakker daar worden wat een vieze douche zeg en dan nog maar niet over die vieze spinnen te spreken dat is nog het alle ergst of niet. hagelslag betekent trouwens Pellet in het Engels al kennen ze het niet zoals wij maar dikke kus Moi -
08 December 2005 - 20:00
Dominique:
Heej San,
Leuk dat je die rondreis met anderen gaat doen, lijkt me toch leuker dan alleen?! Ben je al een beetje gewend aan het eten daar of zijn die deegballen nog steeds niets, haha.
Kus Doom -
09 December 2005 - 07:35
Maj-britt:
ik zal een extra broodje pindakaas met hagelslag eten en hard aan je denken dan! ;)
dikke kus! -
09 December 2005 - 11:52
Wendy:
Hey San!!
Wat een veranderingen weer..hahah echt super leuk dat dingen lekker ongeplant zijn heerlijk gewoon doen waar je op dat moment zin in hebt.. !! En vet leuk dat jullie met zijn 3 en zijn!!! Wel raar dat die kinderen niet kunnen lezen.. daar begin je in nederland mee.. maar oke.. Dikke kus en onwijs veel suces en plezier -
09 December 2005 - 14:38
Cees En Marijke En Annemieke:
Hoi sanne.als eerste heel hartelijk gefeliciteerd met je zus,je kan er dit jaar niet bij zijn!maar zoals ik lees heb jij het daar ook goed naar je zin!wat een leuke verhalen en je doet daar veel ervaring op,veel plezier en geniet er van,groetjes van ons en dikke kus.doei doei. -
10 December 2005 - 17:33
Oom Ton:
Goh ik heb je foto's eens goed bekeken maar je slaapkamer oogt luxer dan de diverse slaapgelegeheden die wij laatst hadden in Indonesie. Die kakkerlakken, dat waren onze huisvrienden je merkt wel alles went, zolang het maar geen ratten zijn(ook een aparte ervaring) dan gaat het wel. Ik krijg een lekker vakantie gevoel als ik je dagverslagen lees, volgens mij geniet je elke dag weer. Wat een leuke herinneringen worden dat voor later. Je geeft mij zeker het gevoel dat je optimaal gebruikt maakt van de hedendaagse mogelijkheden voor dit soort activiteiten, geniet er maar lekker van. -
10 December 2005 - 19:20
Antoinette:
Ha wereldreiziger, vandaag lees ik pas je bericht van 8 december. Geklus aan ons nieuwe huis kost veel tijd! Maar dankzij de hulp van o.a. jouw paps gaat het voorspoedig. Wat gezellig dat je 2 reismaatjes hebt gevonden. O ja, nog gefeliciteerd met de verjaardag van Lotje. Het was errug gezellig. X Antoinette -
11 December 2005 - 20:11
Jetty Mulder:
Hoi Sanne
wat is het leuk om die onderwijservaringen te lezen, wat een verschil met ons onderwijs he, en ik sluit me aan dat het moeilijke leren vast niet komt omdat kinderen dom zijn, ik hoop dat jullie zijn ogen een beetje kunnen openen. Misschien kan je de kinderen de losse letters leren en daarna de letters aan elkaar laten klappen tot een woord...heel veel succes en geniet van je ervaringen x jetty -
12 December 2005 - 09:36
Paps:
Hai Sam. Veel meegemaakt dit weekend in Mole? Was wel een beetje vreemd de verjaardag van Lotte te vieren zonder jou. Maar het is toch nog gezellig geworden. Sam, hoe vieren ze daar de kerst? Ook nog speciale verlichting? Let me know. De kerstboom op `t Haantje staat alweer. Love you. Kus. -
12 December 2005 - 14:07
Margreet Hoogendoorn:
Hoi sanne
Wat leuk om al jou ervaringen te lezen.Geweldig dat je dit alles meemaakt, wat een stomme leraar, volgens mij moet hij zelf maar weer naar school.Kumsami is ook nog een hele reis, wel gezellig en fijn dat je dit doet met die andere meiden.Helaas kan ik geen lepeltje pindakaas meesturen met dit mailtje anders had ik dat natuurlijk gedaan. groetjes en veel succes met de domme leraar daar.