Nog maar 2 weken....
Door: Sanne
Blijf op de hoogte en volg Sanne
25 Februari 2006 | Ghana, Nkoranza
Hoe gaat het in Nederland? Hier gaat alles goed!
Afgelopen zondag hebben we bij Ellen fufu gegeten. We gingen er rond 11 uur s'ochtends heen, en pas om half 4 konden we eten. Het duurt namelijk erg lang voordat het klaar is. Eerst moet je de soort aardappels schillen en koken, daarna stampen en laten rijzen. Ondertussen maakte ze er een soepje bij, dus dat kost nogal wat tijd! Ze woont heel primitief, zonder water en licht, maar wel in een hele mooie omgeving. We zaten onder de mango boom, tussen de kippen, geiten, honden en katten.
De rest van de week hebben we gewoon gewerkt, en dat loopt nu zo soepel dat de week echt heel snel voorbij is gegaan!
Vanochtend ben ik naar een bruiloft geweest, samen met de andere vrijwilligers. Het was in de katholieke kerk, en het duurde maar 2 uur! Ik vond het heel bijzonder om mee te maken, maar echt totaal anders als in Nederland! Het zou om 9 uur beginnen, uiteindelijk kwam de bruid rond half 10 binnenlopen, op hetzelfde tempo alsof je over straat loopt. Zonder muziek, man of bruidsmeisjes... Ze had wel een mooie witte trouwjurk aan, zoals we dat ook in Nederland hebben. Na 20 minuten zingen en bidden moesten ze naar voren komen. En na allebei: "yes I do" gezegd te hebben, aplaudiseerde de hele kerk. Ze gaven elkaar in plaats van een kus, een knuffel, wat ook wel heel mooi was! Daarna werd er nog meer gedanst en gezongen, waar ik heb een beetje kippevel van kreeg. Ze doen dat met heel veel enthousiasme en passie, en ze stralen zoveel geluk uit, dat vond ik echt mooi om te zien. Uiteindelijk kregen we nog een soort optreden van 15 kinderen die afrikaans gingen dansen. Vond het erg leuk om een Ghaneze bruiloft mee te maken!
Ik heb besloten om niet meer naar Kokrobite te gaan de laatste dagen. Er komen veel gasten bij Hand in Hand, en die vertelde me dat er een aantal bagpacks uit afgesloten hotelkamers is gejat. en dat vind ik toch niet echt een prettig idee, dat je je paspoort kwijt kan raken, een paar dagen voor vertrek! En zeker omdat ik alleen naar zou reizen, is het veiliger om het maar niet te doen. Dus ik blijf hier tot donderdag 9 maart en reis dan naar Accra. Als het goed is kom ik dezelfde avond nog aan in Accra. Ik blijf dan tot zaterdag in Accra, waar ze een bewaakt strand hebben, dus dat is iets veiliger. En dan kom ik alweer terug naar Nederland! Ik begin er steeds meer uit te kijken om iedereen weer te zien!
Ik heb trouwens een thermometer bij Hand in Hand ontdekt... Gisteren keek ik rond half 4 s'middags op de thermometer en toen stond die op... 47 graden! Ik schrok er zelf van! s'ochtends om 7 uur is het hier rond de 25 graden en s'avonds rond 9 uur is het tussen de 30 en 35 graden. En als ik dan hoor dat het in Nederland vriest, kan ik het me gewoon echt niet voorstellen! Dus mam, neem maar een dikke trui en dichte schoenen mee naar het vliegveld,want ik heb alleen maar slippers!
Tot snel, xx Sanne
25 Februari 2006 - 13:29
Sandra:
He San!! Na 13 weken nog steeds zoveel nieuwe indrukken.. ik kan het me niet voorstellen wat jij daar allemaal ziet en meemaakt.! Mijn koffer is gepakt.. Morgen om deze tijd kom ik aan!! spannend.. maar heb onwijs veel zin!! Jammer dat ik je over 2 weken niet kan zien!! Maar we blijven bellen, mailen en msn-en!! geniet er nog even van!! Dikke kus van mij -
25 Februari 2006 - 14:02
Thea En Dick:
Hoi Sanne,
wat een hitte daar, enorm zeg en jij bent helemaal geacclimatiseerd! Nou dat wordt wat zo bij thuiskomst.Er staat hier een heerlijk schraal windje, maar wel met zon....
nog veel plezier, nog ff genieten van die bijzondere omgeving.
Dikke knuffels van Dick en Thea -
25 Februari 2006 - 14:35
Mams:
Wat een overgang gaat dat voor je worden, vsn hitte naar de kou. Maar als je thuis komt gaan we ook naar het voorjaar toe.De dikke trui neem ik mee!!Leuk dat je toch nog een bruiloft hebt meegemaakt dan krijg je toch echt weer het Ghanese gevoel. Er wordt hier afgeteld op het bord.Ik weet dat het niet mee zal vallen, om afscheid te nemen van Ghana, maar wij zijn REUZE blij dat je snel thuis komt!!! knuffel!!! geniet van je laatste weekjes. -
25 Februari 2006 - 15:34
Alle V.d. Hoeventjes.:
Leuke reactie weer. Knap dat je toch ook voor je eigen veiligheid kiest. Het lijkt me niet makkelijk als je alles kwijt bent om dat daar weer te regelen. Leuk die bruiloft. Hier gaat alles zo op regel en gespannen. Vooral als de bruid te laat zou zijn.
Geniet nog de laatste weekjes en tot gauw. -
25 Februari 2006 - 15:55
Maj-Britt:
Hee san! grappig dat ze wel een witte jurk hebben op de bruiloft, je zou denken allemaal van die gekleurde gewaden haha!tot heel snel san! dikke kus maj -
26 Februari 2006 - 09:04
Antoinette:
Wat een temperatuur! Dat zal echt even wennen worden. Vannacht heeft het gevroren en vanmiddag is de carnavalsoptocht in Odijk, hopelijk in de zon, want dan is het heerlijk! Gezellig dat ik mee mag om je op te halen en ben echt benieuwd of je veranderd bent, en natuurlijk naar al je verhalen en foto´s. Meisje, geniet nog maar even flink van die laatste dagen en we gaan elkaar zien! X Antoinette -
26 Februari 2006 - 09:34
Lucelle & Boys:
Ha Sanne, het wordt echt aftellen. Bastiaan vroeg deze week nog wanneer je terug kwam. Hij vindt het heel normaal dat je in een witte jurk trouwt, ook in Afrika, want trouwen is over de hele wereld hetzelfde! We hopen dat je de laatste weken nog veel (werk)plezier hebt daar. Liefs van ons allen. -
26 Februari 2006 - 12:49
Angela:
Hey San, de special week zit er weer op. Ik heb een hele goede week gehad samen met Kimberley. De kinderen hebben veel geleerd (veel nieuwe dingen geproefd). Wat gaat dat dan weer snel he, ik weet nog dat je vertrok. Je maakt er veel mee en wat zijn het allemaal mooie verhalen. Ik zie je snel. liefs Angela -
26 Februari 2006 - 13:52
Paul:
Hai Sampie. Jammer dat de afstand naar Ghana te ver is, anders kwamen we je woensdag feliciteren met je 20ste verjaardag. Ga je dat nog op speciale wijze vieren, of laat je het aan je voorbij gaan. Wij blazen hier simbolisch 20 kaarjes voor je uit. Kunnen we we `s avonds wel effe belle? Lieverd, nog veel plezier en geniet nog maar van de laaste dagen daar. Je bent weer van harte welkom. We horen van je. Liefs, die paapaa. -
26 Februari 2006 - 13:54
Marjon:
Ha die Sanne!
Wat een rijke ervaringen doe je op. En dat was ook precies je bedoeling! Volgens mij is het ook leuk om weer lekker naar huis te gaan. Klopt dat? Beleef nog even mooie, warme momenten om te bewaren voor in dit koude kikkerlandje. Vandaag de laatste vakantiedag. Morgen weer aan de slag op Hoogsticht. Paar dagen op Texel geweest. Was lekker en leuk!
Groetjes, Marjon. -
26 Februari 2006 - 20:16
Brigitte:
Hallo Sanne,
wij zijn net terug van wintersport en kunnen ons absoluut niet voorstellen hoe heet het bij jou is. Geniet nog van jouw laatste dagen in Ghana. We verheugen ons jou weer te zien. Brigitte -
28 Februari 2006 - 15:50
Mams:
Nog een nachtje slapen!!!!! en dan......