2e dag Tamale
Door: Sanne
Blijf op de hoogte en volg Sanne
30 November 2005 | Ghana, Tamale
Mam, ik heb gister een spray gekocht voor alle beestjes, dus ik hoef ze niet meer dood te slaan met m'n schoen, maar toch bedankt voor je advies! En Aafje, gelukkig gaat alles goed met je!
Nou,vandaag was m'n eerste dag op het schooltje, wat een ervaring zeg! Ik kwam daar rond kwart voor 8 aan, en alle kinderen waren heel enthousiast. Het rare was dat er ongeveer 30 kinderen rondliepen en helemaal geen leraren! Ik ben met een paar kinderen gaan voetballen, ik tegen 20 andere kinderen! Maar mijn voetbalkunsten zijn niet zo geweldig, waardoor ik vooral veel aan het rennen was en dat vonden ze prachtig om te zien. Rond 8 uur kwam Carla, en een paar minuten later ook het schoolhoofd. Zodra het schoolhoofd aankwam lopen gingen alle kinderen per 5 in een aantal rijen staan. Ze begonnen te zingen en te marcheren, en na een paar liedjes marcheerde ze allemaal naar hun lokaal. Er zijn 3 "echte" lokalen en 3 lokalen die geen muren hebben, maar alleen een paar golfplaten en een schoolbord op een betonnen vloer. Ik geef samen met Carla les onder het lokaal met de golfplaten. Het is op zich wel lekker om daaronder les te geven, omdat het een beetje doorwaait. Het nadeel is wel dat je zo bij het andere lokaal naar binnen kijkt, en ook soms wel last hebt van hun geluid als je iets uit probeert te leggen.
Rond half 9 / 9 uur kwamen de andere leraren, zo ongeregeld hoe het daar gaat, want de kinderen waren een beetje aan het klieren in hun klas. Carla en ik waren alvast begonnen met wiskunde... Het schoolhoofd vertelde ons gister dat we staartdelingen moesten doen, maar na een tijdje kwamen we erachter dat ze nog niet eens de tafels kennen, dus staartdelingen waren veel te moeilijk voor ze! We hebben geprobeerd de tafels aan te leren, maar dat was heel lastig. Ze zijn gewend om een riedeltje op te dreunen, maar als je aan 1 kind vraagt hoeveel 4 x 8 is dan weet hij het antwoord niet. Daarna zijn we Engels gaan geven. In het boek moesten ze werkwoorden onderstrepen, maar ze wisten niet wat een werkwoord was, dus daar was ook een uitgebreide uitleg voor nodig! Tussendoor hadden ze ook nog pauze, van 3 kwartier! Sommige kinderen liepen naar huis, andere waren een beetje aan het rondlopen. Ook plassen ze gewoon 3 meter vanaf het lokaal in de bosjes. Rond 11 uur was iedereen weer in de klas en zijn we verder gegaan tot 12 uur. Daarna hebben ze nog een uurtje Arabische les van 2 andere leraren.
Het was echt bijzonder om mee te maken, en ik viel echt van de ene verbazing in de andere! Maar het was ook best wel lastig, zeker omdat het niveau in de boeken veel te hoog is voor deze kinderen. Morgen gaan Carla en ik overleggen met het schoolhoofd of we misschien andere boeken mogen gebruiken.
Na het schooltje ben ik samen met Carla naar de stad gegaan. Ik heb ondertussen m'n eigen fiets gekregen (gekocht) en ik fiets heel wat rond! het is ongeveer 15 minuten vanaf m'n gastgezin naar de school. En het is ongeveer 35 minuten fietsen naar de stad. Daarna ben je echt kapot, omdat je een heuvel op moet! En dat met 40 graden! En aangezien ik bijna nooit meer fiets in Nederland, is het best wel even wennen!
Gisteravond ben ik trouwens verdwaald...! Ik was om half 5 s'middags nog met 2 andere vrijwilligers in de stad geweest, en op de terugweg moesten zei eerder een weg in, waardoor ik het laatste stuk alleen moest fietsen. Maar doordat al deze huizen op elkaar lijken kon ik m'n eigen huis niet meer vinden! Ik ben toen naar het huis van Hassan gegaan, de broer van Habiba en hij heeft mij naar huis gebracht. Hij reed op z'n brommer en ik fietste er achteraan! Het word hier alleen al om 6 uur donker, dus m'n gastgezin was zich wel een beetje zorgen aan het maken. Maar nu weet ik echt de weg, en hoop ik niet meer te verdwalen! Gisteren ook voor het eerst fufu gegeten... niet echt lekker. Je eet het met je handen. Een grote deegbal ligt in een soort soep, en dat eet je dan op met een soort kip erbij. De soep en de kip zijn wel lekker, maar die deegbal verpest het een beetje! Bij het ontbijt heb ik nu ook jam, gisteren gekocht. Dat maakt het een stuk lekkerder.
Dit weekend ga ik samen met nog 3 andere vrijwilligers een fietstochtje maken. En het weekend daarop gaan we naar Mole National Park waarschijnlijk!
Het is weer een heel verhaal geworden! M'n simkaart heb ik ondertussen maar het nummer is nog niet geactiveerd, dus dat komt nog!
Kus, Sanne
30 November 2005 - 15:55
Karlijn:
Hee san, misschien een beetje een domme vraag... maar hoe geef je les aan die kinderen?? in het engels gewoon ofzo?? kus karlijn -
30 November 2005 - 15:58
Xanne:
Pfff... Wat een verschil zeg..! Maar wel echt een ongelofelijk leuke ervaring! Had echt niet verwacht dat het zo rommelig zou lopen daar.! Ben echt heel benieuwd naar foto's en je volgende verhaal!
Veel plezier... En niet meer verdwalen he..!?! ;-)
Kus Xanne -
30 November 2005 - 16:01
Papaul:
Schat, wat kan je je ervaringen gedetaileerd op papier zetten. Geweldig. Ziet er keurig uit, en is erg goed te volgen. Ga zo door. Wel fijn dat je met andere vrijwilligers contact hebt. Op deze manier kan je ervaringen uitwissellen. Dit gaat helemaal goed komen. Het is nu 5 uur en ik ga nu naar huis. Ons leven gaat gewoon door. Lieverd, geniet er maar lekker van. Vette knuffel. -
30 November 2005 - 16:05
Rian:
Jeee san! wat een avonturen! echt leuk! pas 2 dagen en je maakt al zoveel mee... Nou, je conditie wordt ook wat verbeterd.:) Hoe staat t met je engels :P x Rian -
30 November 2005 - 16:08
Maj-Britt:
heee san!wat anders dan dat ik had gedacht hoe het zou gaan! hebben de kinderen wel allemaal kleren aan enzo?, en zijn ze nou heel dankbaar dat jij daar bent (ook de andere leraren) of vinden ze het gewoon, en zijn er veel blanke mensen daar? zoo aardig wat vraagjes! hoop snel weer wat van je te lezen, dikke kus! -
30 November 2005 - 16:32
Janita:
Eeey Sanne!!!
WOW wat een andere wereld zeg!!! Duurt wel ff voordat je daaraan gewend bent denk k.. maar heel leuk om het allemaal te lezen zo.. weten we iig wat jij allemaal meemaakt daar ver weg. want als je dit allemaal naderhand zou moeten vertellen is niet te doen.. Heel veel succes daar met lesgeven en geniet ervan!!!
Liefs, Janita -
30 November 2005 - 17:22
Wim,irene,inge/jurgen,rudi,ellen/frank:
hey nichie!
we lezen met plezier hoe je het daar hebt. wat een wereld van verschil met hier(vooral dat je nu moet fietsen he haha!)
heel veel plezier en succes!dikke kus van ons -
30 November 2005 - 17:41
Sandra:
He Meis, Supertof allemaal!! Ben jaloers op je!! Dikke kus.. -
30 November 2005 - 18:16
De Kruijfen:
Leuk Sam zoals je alles omschrijft.Wij kunnen ons hier helemaal(nou ja niet helemaal)in verplaatsen en een beeld vormen.Erg knap allemaal hoor wat je daar al meegemaakt hebt en geregeld.Trots zijn we!! -
30 November 2005 - 18:27
Zummies:
Heey San.. Wat super gaaf om dit allemaal te lezen.. zo lijkt t of we allemaal met je mee zijn gegaan! Geniet! We wachten af op je nieuwe berichtje! xx -
30 November 2005 - 18:36
Daan:
waneer kom je terug?
ik mis je zo.
vind je het leuk in gana.
zijn de mense aardig.
heb je een leuk huisje niet van riet.
groetjes daan
p.s. ik hoop dat je snel terug komt -
30 November 2005 - 18:50
Maria:
Hey Sen! Wat heerlijk dat ik op deze manier in jouw nieuwe wereld kan meegenieten. Je schrijft zoals je babbelt, echt gezellig. Ik houd je in de gaten hoor, (smile).Lekker alles op je af laten komen (nou ja, niet alles (knipoog)....en geniet met volle teugen!!!!!Liefs, Maria -
30 November 2005 - 18:55
Lies:
Als je je ervaring zo beschrijft, ben je in een totaal andere wereld.Ik vind je verhaal erg leuk om te lezen. Je schrijft zo tot de verbeelding zodat ik me kan voorstellen hoe je het daar hebt. Zijn de kinderen en de mensen aardig waarmee je werkt ? Hoe oud zijn de kinderen waar je les aangeeft?
Liefs van Lies -
30 November 2005 - 18:57
Dominique:
Hai San, ik ziet je verhaal met bewondering te lezen. Wat een omschakeling. Vorige week lekker nog in de luxe en nu dit en dat zonder te klagen! Leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent! Kus Doom -
30 November 2005 - 20:11
Brigitte:
Lieve Sanne,
wat een dag , je eerste dag op school. Tim heeft het geregeld over Loesje, maar wat jij nu meemakt dat kan hij nooit bedenken. Brigitte -
30 November 2005 - 21:48
Trees:
lachen zeg in die klas van jou!! Ik kan me voorstellen dat je niet weet wat je overkomt. Volgens mij kunnen jullie die kids daar nog heel wat leren. Ik ga morgen weer naar mijn klasje maar ben blij dat het daar ietsie pietsie gestructureerder verloopt haha. Succes!!!! -
30 November 2005 - 23:03
Antoinette:
Ha Sampie, vanavond van je mams bij het kerststukjes knutselen al veel verhalen gehoord! Ze noemde de naam 'Habibi'. Nu is dit egyptisch voor schatje, dus je snapt dat ik dacht dat je al een vriendje had! Maar nee hoor, hij heet Habiba en dat zal wel gewoon 'Jan' of zo betekenen.
Dikke knuffel Antoinette -
01 December 2005 - 10:38
Angela:
Hey Sanne, wat een belevenis weer.Ik vind het leuk om je verhalen te lezen en probeer me een voorsteeling van te maken, maar wat een happening.Het is gek om je hier niet meer te zien rondlopen, maar door deze site kan ik toch lezen hoe het met je gaat.Veel plezier en ik wacht op je nieuwe belevingt.heel veel liefs Angela -
01 December 2005 - 11:50
Eva:
sanne sanne sanne verdwaald jetje zeg gelukig was er iemand die je kon helpen zo te zien aan al je verhalen heb je al heel wat mee gemaakt ik ben je nu al helemaal aan het missen jo het is zo raar er moest bij ons iemand opassen (zenna) en ik vond dat zo gek het gebeurt natuurlijk wel eens vaker maar toen was je noch gewoon hier in Nederland maar ik vind het geweldig vooor je hoor dat je nu ijndelijk zit waar je heen wilt. noe (K) (L)dag dan maar weer -
01 December 2005 - 12:22
Eva:
ik heb uren de tijt om naar je te schrijven dus doe ik dat maar ik heb je verhaal gelezen en ik ben heeeeeel onder de in druk van wat je hebt gedaan morgen (vrijdag) hebben we sepriesez op school daar heb ikl wel zin in k heb dagmar en zaterdag heb ik bij oma otje sinter klaas en zondag TRAM TRAM TRAM thuis haha en dar heb ik zin in nou ik moet nu nar school dag :):):P:P -
01 December 2005 - 12:42
Wen:
Wowww san, wat een avondturen!!! Echt geweldig om mee te maken! Hoe reageren die kinderen eigenlijk op jullie vinden ze het wel leuk..?? Echt zoo onwijs top dat je daar zit!!
Veel plezier en dikke kus wendy -
01 December 2005 - 13:39
Basje:
Hee Sannetje,
Jaja fietsen dat ben je niet meer gewent he, nu je in Nederland een auto hebt. Zozo 40 graden, lekker zweten:-)! Laat snel ff weten wat je nummer is. Kusje bas -
01 December 2005 - 14:01
Erica:
Hoi lieverd,wat een andere wereld,wel bijzonder!fijn dat je de andere vrijwilligsters al hebt ontmoet en al samenwerkt.Door je verhaal heen,hoor en zie ik je genieten en al weer het zaakje regelen. Goed hoor!Je puntenslijpers,gekleurd papier,kleurpotloden, enz.enz waren zeker erg hard nodig??er is daar natuurlijk niets van dat alles.
Hoe gaat het verder in je gastgezin? heb je al een beetje contact met moeder,vader en kinderen? hoe slaap je eigenlijk op je nieuwe bedje? Door je site en al die lieve berichten van iedereen, staat je site prominent op de computer. Ik kijk regelmatig of je al bent langsgekomen,Dat maakt ook wel een beetje onrustig,dus Paul en ik hebben besloten om gebruik te maken van de sms dienst van waarbenjij.nu, loop ik niet om de haverklap naar de computer.heb je mijn e-mail nog gekregen? verder alles prima thuis,aan tafel mis ik je verhalen, maar op deze manier wordt het weer helemaal goedgemaakt!lief,dikke knuf!! -
01 December 2005 - 14:27
Je Zusje:
Heey siss, Geweldig je verhalen die je schrijft, het lijkt wel of je het me allemaal vertelt als we s'avonds bijpraten.
De mensen leven daar echt heel anders dan hier.
Enne ik zal je wel roepen als er weer eens een spin in mijn kamer zit.( je bent het nu zo gewend!=) )
ik ben benieuwd naar je nieuwe avonturen.
P.S. Marnix heeft gewonnen met temptetion Ysland.
dikke kussen en succes
Je bent een kanjer!
Lotjee.. -
01 December 2005 - 15:10
Pum:
hee sanne ik heb gehoord dat je naar ganna bent gegaan en ik hoop dat je het er naar je zin hebt dag :):) -
01 December 2005 - 16:53
Alewijn:
Heejj Sanne!!
Ik hoor het al met je fietstochten, je komt af getraind thuis ;)
Fijn dat alles daar goed gaat!! Ik vind het echt knap dat je dit doet!! Leuke site trouwens! Succes! X alewijn -
01 December 2005 - 21:01
Patricia:
nou Sanne, wat zou ik daar graag heel even naast je staan in die klas.Wat is er nog een hoop werk. Als ik je zo hoor doen ze maar wat met lesgeven en ben je eerst nog even bezig met uitzoeken wat ze nu al wel weten.Maar een ding weet ik zeker dat alleen al je aanwezigheid een feest is voor die kinderen (zoals dat voor mijn kinderen ook altijd is)dus als je er even moedeloos van wordt bedenk dan wat je ze wel geeft en niet wat je ze niet kunt geven.Trouwens zijn de stukken die je schrijft flitsender dan Harry Potter.
Liefs Patricia -
04 December 2005 - 10:16
Mila:
heej sanne
ik vind het heeel leuk om te volgen wat je alemaal beleeft en doets
ik wis niet dat die kinderen het zo arm hadden
ik hoop dat je nog heel veel leuken dingen blijft schrijven
nog heel veel plijzier
ene nog veel sucses