Vrijdag 2 december - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Sanne Bentum - WaarBenJij.nu Vrijdag 2 december - Reisverslag uit Tamale, Ghana van Sanne Bentum - WaarBenJij.nu

Vrijdag 2 december

Door: Sanne

Blijf op de hoogte en volg Sanne

02 December 2005 | Ghana, Tamale

Vandaag is het een feestdag in Ghana, farmersday. Alle scholen zijn vrij dus ik ook!

Gisteren had ik voor het eerst een mindere dag. Ik was de hele dag misselijk en heb vanaf 12 tot 4 op bed gelegen. Ik denk dat het komt door de hitte en het andere eten. Gisteren heb ik veel geslapen en nu voel ik me weer helemaal goed!

Gisterochtend zijn Carla en ik wel naar de school gegaan. Wij waren er zoals afgesproken om 8 uur, maar toen waren er verder nog geen leraren te zien! Rond 9 uur kwam het schoolhoofd en om half 10 kwamen de andere leraren. Het schoolhoofd zei tegen 1 vrouw dat ze haar gemist hadden gister. Toen zei ze dat ze zich niet zo lekker voelde en daarom maar thuis was gebleven. Okey zei het schoolhoofd, fijn dat je je nu weer beter voelt! er werd niet eens aan haar gevraagd waarom ze vandaag pas om half 10 aan kwam zetten! We waren echt helemaal verbaasd, dat zou in Nederland niet geaccepteerd worden dat je gewoon maar niet op komt dagen, zonder af te bellen ofzo iets!

Carla en ik hadden gevraagd of we een dagje mee konden kijken met het schoolhoofd. Dus dat hebben we gedaan... En toen pas kwamen we erachter dat we die kinderen tijdens onze lessen keihard hebben laten werken!! Hij geeft les in een tempo, niet te geloven. Alles gaat zo langzaam! De kinderen moesten een engelse tekst overschrijven van het bord. Eerst moest de leraar zelf de tekst opschrijven, dat duurde ongeveer 20 minuten. De kinderen waren in die tijd een beetje aan het klooien en aan het kletsen. Daarna moesten ze het met z'n allen hardop lezen, en daarna overschrijven. Met het overschrijven alleen al waren ze 3 kwartier (!) bezig! En het doel van die les weet ik eigenlijk nog steeds niet, want ze leren helemaal niks van iets overschrijven heb ik het idee. Toen was het 3 kwartier pauze, de leraar zelf stapte achterop bij iemand op z'n motor zonder tegen ons te zeggen of ie nog terug kwam of waar hij heen ging. Na ongeveer een uur was iedereen er weer en ging hij verder met wiskunde, ook met een ontzettend langzaam tempo! Weer een hele ervaring dus, kijken bij een les!

Carla en ik gaan dit weekend wat lesjes voorbereiden voor volgende week. Ze hebben ook nog een keer examens, maar die zijn nog niet gemaakt geloof ik door de leraren, dus wanneer dat gaat gebeuren weet niemand!

Ik heb trouwens besloten om langer in dit gastgezin te blijven. Ik zou eigenlijk over 3 weken naar een dorp (hut) verhuizen, maar de omstandigheden in dit gastgezin vind ik eigenlijk al primitief genoeg, dus ik zit hier voorlopig nog wel goed. Als ik het er met andere vrijwilligers over heb zeggen ze ook dat een dorp heel erg tegenvalt, omdat die mensen geen engels kunnen, dus je kunt helemaal niet met ze communiceren. Ik denk dat ik de laatste 2/3 weken in een dorp ga wonen en de rest van de tijd gewoon in dit gastgezin.

Ik heb nog niet zoveel foto's gemaakt, omdat je aan de mensen toestemming moet vragen voordat je een foto van hun of de omgeving maakt. Dus dat komt later!

Kus Sanne

PS echt super lief al die berichtjes, word er helemaal vrolijk van :)

• 02 December 2005 - 11:14

Moeder Maaaaarie:

Hey Sen, wat leuk om je ff online gesproken te hebben. Ik ben blij dat het weer beter met je gaat. Pas op met wat je eet/drinkt meet die hitte!!Geniet van je vrije "farmersday" ;)
    xxx

• 02 December 2005 - 11:15

Erica:

Hai liefje, of je bij me op de bank zit,en we de dag doornemen.ben erg blij dat deze site bestaat en dat we je zo goed kunnen volgen.
    Gisteren een programma gezien over Ghana,vooral het aids probleem werd besproken hoe is dat gesteld in Tamalè? je hebt gelijk dat je in de (stad) blijft voorlopig, een beetje acclimatiseren kan geen kwaad.bedankt voor je mail!er komt er zo een terug.Een dikke kus van Lotte, Paul en natuurlijk van je mams.

• 02 December 2005 - 11:26

Wen:

Hey San,
    Zo klinkt in der daad heel erg anders dan nederland zeg.. wel raar ook.. Mah jah als ze het zo gewend zijn... Veel plezier en je hebt groot gelijk dat je dan nog ffies niet weg gaat daar..
    Kus wendy

• 02 December 2005 - 12:18

Eva:

o wat vervelend dat je zo miselijk was jo. vind ik ook heel raar dat die vrou niet kwam. en san joun les metoden lijkt me toch iets beter dan die van die man ;);)en wat raar van die exsamens.
    heel vijn om te horen dat je langer in dat gezin blijft ook mijn seprieze op school vond ik heel leuk ik kreeg een boek en een schatig licht gevend zonetttje nou dag ik moet weer naar school(ble het lijkt me leuker om les te geven ;))

• 02 December 2005 - 12:41

Dominique:

Verstandig van je dat je even in de stad blijft. Leuk om je zo te volgens!!
    Kiss

• 02 December 2005 - 13:34

Thea (en Dirkie Natuurlijk):

hé meis, leuk hoor die verhalen. Dat lesgeven is wel ff anders hé? Wat een slavendrijvers hier in Nederland!! het hele leeftempo zal daar wel veel lager liggen, zal wennen zijn voor zo'n kwikzilvertje als jij. Maar zo te lezen komt het helemaal goed met jou daar.
    vanuit een grijs, koud nederland heel veel kuzzies,tot lezens maar weer.

• 02 December 2005 - 14:48

Jeffrey:

Je maakt wat mee zeg dat je zoveel kan blijven typen maar ja dan heb ik ook wat te lezen in me dooie uurtjes en het word steeds spannender:P kusjes jeffrey

• 02 December 2005 - 16:13

Karen:

Heeej Sanne!
    Het klinkt allemaal super leuk! Ik hoop dat je het super gaat krijgen en ik blijf lezen op de site! liefs karen

• 02 December 2005 - 20:03

Bart Warmer:

Ha nichtje Sanne,
    Ons toppertje, kreeg net van mn moeder deze site door, ik denk ga direct ff kijken, en dat nog wel op vrijdagavond terwijl wij hier lekker onder het genot van een biertje ons weekend in gaan lijfen, zo trots ben ik nou op mn kleine nichtje. Zo te horen gaat het top daar, maar kan me dat eigenlijk helemaal niet zo goed voorstellen want zo ver van mij vandaan ....... haha. Meid zet hem op, ben erg benieuwd naar wat foto's.

Dikke zoen neef Bart

• 02 December 2005 - 21:12

Aazie:

SAINIE! Ik hoop dat je binnenkort foto's erop kan zetten!! na je verhalen ben ik ook wel heel benieuwd naar hoe het er uit ziet daar! Ik heb wel een beeld maar dat zal wel nergens op slaan! Heel fijn weekend! en ik kijk uit naar je volgende verhaal! echt leuk om te horen allemaal! dikke kus ash

• 03 December 2005 - 10:31

Gerard:

Hoi Sanne,

Leuk hoor zo´n site waarop je buurmeisje kunt volgen op haar avonturen in ver Afrika.
    Zal wel wennen zijn voor zo´n pietje-precies.
    Lekker dat je Carla hebt om mee op te trekken en zo.
    Dat de kinderen, de leraren en de ouders maar veel van je mogen opsteken en visa versa natuurlijk.
    Hoop dat je er veel van geniet.

Doei Gerard

• 03 December 2005 - 11:30

Ineke En Bert:

Hoi Sanne , net je site gevonden , mogen we meedoen ?
    Kun je met de sieraden van de party betalen.. (grapje).Het is hier koud! In Heerenveen zijn ze weer begonnen met schaatsen , we zullen wat koelte naar je sturen.
    groetjes Ineke Bert en een poot van Tukker.

• 03 December 2005 - 14:15

Alle V.d. Hoeventjes.:

he he Jims festje achter de rug dus even bij komen van het poetsen en kijken hoe het met Sanne vergaat.
    Wel knap van je om zo`n grote stap te nemen want men left daar toch wel heel anders dan hier in Nederland. Gek eigenlijk dat je op zo`n verre afstand nog meer contact heb met elkaar dan van heel dichtbij. Geniet ervan en we wachten je volgende mial af.

• 03 December 2005 - 15:05

Barbara:

Leuk dat je alles zo leuk bij houd! Was zo benieuwd hoe't met je was. Fijn dat dat gastgezin goed bevalt, wel erg belangrijk als je zo'n lange tijd daar rond struint. Hier doet de sint dit weekend zijn intrede, mis je de man met witte baard al?Of lopen daar ook van die baardaapjes rond. Met je autootje gaat het super, ben er onwijs blij mee want't is hier maar een but-weertje. Bikkel, zorg goed voor jezelf, ik blijf je volgen! dikke klapzoen volvo-driver Bar

• 03 December 2005 - 20:13

Marjon Jongsma:

Ha Sanne!

Nou, die drie jaar HoogSticht heb je dus niet echt nodig als je les geeft om z'n Ganees! Laat maar eens zien hoe we dat in Nederland doen, Sanne!
    Maak er wat van!